Krise for Hvalsjokolade: - Livsverket kan gå tapt

Krise for Hvalsjokolade: - Livsverket kan gå tapt

Krise for Hvalsjokolade: - Livsverket kan gå tapt

De ansatte permittert, frykter konkurs.

- Jeg har vondt i magen. Det har flere her, sier Rolf Rune Forsberg.

Det er krise i Sandefjord. Gründer og fabrikksjef Forsberg i Hval sjokolade frykter at livsverket skal gå tapt.

Dramatisk

Han har nettopp kommet ut av allmøte med de ansatte og kaller situasjonen dramatisk.

Bedriften har hittil i år hatt et tap på seks millioner kroner grunnet salgsnedgang. Ifølge Forsberg skyldes nedgangen utelukkende sukkeravgiftøkningen som ble innført fra nyttår.

VIKTIGST: 70 prosent av omsetningen til Hval kommer fra smågodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIGST: 70 prosent av omsetningen til Hval kommer fra smågodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

-Vi kan ikke se noen annen forklaring, sier han.

Dagbladet besøkte den lille sjokoladebedriften i Vestfold i mars. Stemningen var dengang avventende, men optimistisk. Forsberg og medarbeiderne hadde nettopp satt i gang med mandelstenger, et produkt skreddersydd for å slippe sukkeravgiften.

MÅTTE PERMITTERE: Rolf Rune Forsberg skulle trappe ned. Istedet har han brukt sommeren på å permittere de ansatte i et forsøk på å redde Hval Sjokoladefabrikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅTTE PERMITTERE: Rolf Rune Forsberg skulle trappe ned. Istedet har han brukt sommeren på å permittere de ansatte i et forsøk på å redde Hval Sjokoladefabrikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- De har slått an, men i volum utgjør de for lite. De kan ikke redde oss, sier han fem måneder senere.

Helt nye produkter

Forsberg overlot nylig den daglige driften til sin sønn Adrian. Selv skulle han trappe ned.

-Slik ble det ikke. Jeg har jobbet hele sommeren med permitteringer. Jeg har saumfart produksjonen og lett etter løsninger, sier grunderen, som fra mai til august måtte permittere alle 14 ansatte på 60 prosent basis.

- Mange har vært her lenge. De er trofaste og dyktige. Dette er vondt, sier grunderen.

Mørk vår

Sukker- og sjokoladeavgiften ble økt med 83 prosent i 2018. Økningen skjedde som resultat av et budsjettforlik før jul i fjor.

MÅ AVBESTILLE: Bedriftens salgsnedgang har tvunget Hval sjokolade til å kansellere bestillinger av sjokolade fra Belgia. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ AVBESTILLE: Bedriftens salgsnedgang har tvunget Hval sjokolade til å kansellere bestillinger av sjokolade fra Belgia. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I begynnelsen av året kunne sjokoladefabrikken flyte på julesalget og bestillinger som var gjort i 2017.

- Det gikk fram til påske. Påskesalget sviktet dessverre mange steder. I mai gikk det ikke lenger, sier Forsberg.

Fra mai og utover sommeren steg tapet på fra en million kroner til seks millioner. 25 prosent en fjerdedel av omsetningen, er barbert bort.

Slutt om et år

Hval produserer 650.000 kilo sjokolade i året. Med en avgift på kr 39.15 pr kilo utgjør avgiften 25 mill kroner av totalomsetningen på 55 millioner kroner årlig.

- Jeg kjøper sjokolade for 20 kroner kiloen og betaler 40 kroner pr kilo i avgift. Det sier seg selv at det ikke går i lengden, sier Forsberg som varsler avvikling om et år om ikke avgiften reverseres eller bedriften går over til å bli bakeri. Kjeks og kaker er ikke underlag avgiften

ANDRE TIDER: Etter en Brennpunkt-dokumentar i 2015 om hvordan de store kjedene presser ut de mindre produsentene, opplevde Sandefjordsbedriften Hval sjokolade massiv støtte. Kundene strømmet til fabrikkutsalget . -Mange har vært trofaste, inntil økningen av sukkeravgiften, sier Forsberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ANDRE TIDER: Etter en Brennpunkt-dokumentar i 2015 om hvordan de store kjedene presser ut de mindre produsentene, opplevde Sandefjordsbedriften Hval sjokolade massiv støtte. Kundene strømmet til fabrikkutsalget . -Mange har vært trofaste, inntil økningen av sukkeravgiften, sier Forsberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Forsberg selger selv noe sjokolade på en av fergene til Sverige og litt i svenske kiosker, men sier at salget ikke monner.

Han avviser at han roper ulv.

-Dette er ikke noe vi sier for å få oppmerksomhet. Vår eksistens er truet, sier han.

Mindre inntekter til staten

Forsberg frykter at mange norske arbeidsplasser kan bli nedlagt. Han viser til at sukkeravgiften både rammer bedrifter og har gitt mindre penger i statskassa enn beregnet. I stedet for å kjøpe sjokolade og andre varer ilagt sukkeravgift i Norge, valfarter nordmenn til Sverige hvor handelen setter nye rekorder, og nye arbeidsplasser skaper.

En voksende andel kjøper også brus og sjokolade på nett.

- Varene levere fraktfritt hjem. Jeg hører fra Arendalsuka at det nå selges mer slike varer via post enn i butikk. Det gir et bilde av situasjonen noe, sier Forsberg.

Bedriftslederen viser til at avgiften også rammer sukkerfri brus og pastiller.

-Den har ingen helseeffekt. Det er en ren fiskalavgift, sier han.

Kravet fra sjokoladebedriften er at avgiften fjernes innen årets utløp. Han viser også til at et regjeringsoppnevnt utvalg nylig mente at avgiften er uhensiktsmessig og anbefalte at den fjernes.

Sjokolade under for å unngå avgift

Forsberg har forsøkt å omgå sukkeraviften ved å være kreativ. Hans siste stunt var å steke mandelmasse og undertrekke den med sjokolade. Sjokolade på toppen av et produkt utløser avgift, sjokolade på undersiden gjør det ikke.

Grunderen har forsøkt å finne støtte hos politikerne. Ifølge ham selv har svaret vært at "Forsberg må ha tålmodighet".

- Hvor lenge skal vi vente, spør han.

Bedriftslederen har klaget økningen i sukkeravgift inn for det internasjonale klageorganet ESA. Der trekker saksbehandlingstiden ut. Håpet er å få medhold, som i Finland.

- Jeg kan love at stemningen er trykket her. Nå dør kua, mens gresset gror.