Idas karamelltriks

Idas karamelltriks

Idas karamelltriks

En helt bestemt ingrediens gjør kakebloggerens karamellsaus helt uimotståelig.

Den er søt, lys og uimotståelig, karamellsausen til kakeblogger Ida Gran-Jansen. I tillegg inneholder den en hemmelig og helt avgjørende ingrediens. Mer om den lenger ned.

GOD TIL ALT: Prøv Idas karamellsaus på favorittdesserten. Foto: Ida Gran-Jansen
GOD TIL ALT: Prøv Idas karamellsaus på favorittdesserten. Foto: Ida Gran-Jansen Vis mer

Lærer du deg denne enkle grunnoppskriften, har du alltid en herlig dessert innen rekkevidde, mener Hele Norge baker-vinneren fra 2013, Ida Gran-Jansen.

- Drypp sausen over alt fra is og brownies, til kaker, pannekaker og puddinger. Den er veldig allsidig, og smaker like godt på alt, kommenterer hun.

Hun har gjerne et glass med karamellsaus stående i kjøleskapet, for da behøver hun aldri å pønske lenge på hva hun skal servere til dessert. Det er bare å dryppe over litt karamellsaus, og desserten er i boks.

Men kakebloggerens karamellsaus blir ikke helt perfekt uten en helt spesiell ingrediens: Salt!

«Den er veldig allsidig, og smaker like godt på alt.» Ida Gran-Jansen

- 1 ts salt i sausen setter en delikat og spesiell spiss på smaken, mener hun.

Gran-Jansen foretrekker å bruke flaksalt, som hun knuser før hun har det i sausen.

Selv bruker Gran-Jansen den salte karamellen også på en av Norges mest brukte desemberdesserter:

- Den passer kjempegodt på julens riskrem!

Sausen kan løse de fleste dessertproblemer, mener hun:

- Med en gang du får opp øynene for denne godbiten, vil den være redningen i mange situasjoner, for eksempel hvis du plutselig får uanmeldte gjester, sier hun.

Hennes beste tips for å lykkes med sausen, er å begynne med å lese nøye gjennom oppskriften før du går i gang.

Vil du lage din egen vri på sausen, anbefaler Gran-Jensen å tilsette litt kaffe i den.

- Det smaker kjempegodt!

Oppskriften på godis-sausen har Ida Gran-Jansen tatt med i sin rykende ferske kokebok, «Kjempegodt - Helt enkelt», der hun har samlet sine nyeste, personlige oppskriftsfavoritter.

- Jeg synes alle skal kose seg med mat, sier Gran-Jansen i boka.

Men, alt med måte, så klart, utdyper hun.

- Fordi så lenge ting gjøres med måte, kan det gjøres ofte. Det handler om balanse. Selv om jeg baker mye, er jeg også opptatt av at man skal spise godt og ta vare på kroppen sin.

Kaker og søtsaker er for sjel og sinn, men mat er for kroppen, er Gran-Jansens budskap i det hun kaller en kokebok stappfull av «vil-ha-mat», og ikke «burde-ha-mat».