Hva! Gjør du ikke dette når du pisker krem?

Hva! Gjør du ikke dette når du pisker krem?


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Risting, nedkjøling og begrenset fart er stikkord for bakeekspertenes kremtips.

Kakao. Karamellpudding. Eplekake. Hva mangler her? Krem!

FOR HÅND: - Håndpisket krem gir den aller fineste konsistensen, sier konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen i krem.no. Foto: Mari Svenningsen
FOR HÅND: - Håndpisket krem gir den aller fineste konsistensen, sier konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen i krem.no. Foto: Mari Svenningsen Vis mer

Å piske krem er vel ingen kunst, tenker du kanskje. Du heller fløten i bollen, tilsetter litt sukker - og drar i gang miksmasteren eller kjøkkenmaskinen. Sim sala bim - ferdig krem. Så lenge du ikke snur ryggen til, glemmer hele greia, og ender opp med overpisket, smørliknende elendighet, selvsagt.

Er du ute etter en ekstra luftig og god krem, skal du derimot følge med her. Det finnes nemlig noen lure triks og grep som er verdt å kjenne til, avslører bakeekspertene.

Smart med kald bolle

- For et optimalt resultat bør du sette vispen og glass- eller metallbollen i kjøleskapet eller i fryseren før du starter. Da blir kremen ekstra fin, råder konditor og kakeblogger, Elin Vatnar Nilsen, fra bloggen med det passende navnet, krem.no.

- Det er lurt å riste på kartongen før du heller fløten i bollen. Hvis den har stått i noen dager, har ofte fettet satt seg i toppen av kartongen, påpeker Vatnar Nilsen.

Ekstratips: Skru på korken og sett kartongen opp ned etter at du har tømt den. Tøm den på nytt etter et par minutter, for det er som regel alltid mer fløte igjen.

Vatnar Nilsens bloggerkollega, Kristine Ilstad, fra detsoteliv.no, understreker betydningen av å bruke riktig type fløte:

- Bruk skikkelig kremfløte, og ikke fettredusert matfløte, kaffefløte og liknende produkter. For øvrig er mitt aller viktigst tips at kremfløten er helt kjøleskapskald når man starter å piske.

Akkurat passe tykk

«Rist på fløtekartongen før du heller den i bollen.» Elin Vatnar Nilsen, krem.no

Ilstad minner også om at det ikke må være for varmt på kjøkkenet når krem skal piskes, og gjør vanligvis det samme som Vatnar Nilsen for å være sikker på at alt skal gå bra: Hun setter pisk og bakebolle i fryseren før bruk.

Konditor Sverre Sætre fastslår at fløten må stå i kjøleskapet til rett før den skal brukes.

- Ideelt seg skal fløten holde fire grader.

Hold fartsgrensen

Bakebloggeren anbefaler ingen å gi bånn pinne, men å kjøre håndmikseren eller kjøkkenmaskinen på jevn fart. Det gir bedre kontroll over piskingen.

- Bruker du en håndmikser, bør du røre litt rundt mens du pisker, slik at du ikke lager smør i midten, mens fløten på sidene er upisket.

Stopp i tide, advarer Vatnar Nilsen. Dersom kremen fremdeles er litt bløt når du stopper er dette helt perfekt. Bruk deretter håndkraft, og pisk kremen til passe konsistens.

Bakeblogger Kristine Ilstad fra detsoteliv.no er helt enig:

- Pisker man for lenge, blir kremen gulaktig og kornete, og ikke særlig delikat. Men man må samtidig piske lenge nok til at kremen blir så fast at den holder fasongen, og ikke er for flytende.

Ilstads beste tips er enkelt:

«Det er bedre å bruke melis enn sukker i kremen.» Kristine Ilstad, detsoteliv.no

- Når vispen begynner å lage spor i kremen, er den snart ferdig. Da gjelder det å følge nøye med, og kanskje senke farten på piskingen.

Sverre Sætre tror at de aller fleste pisker kremen for lenge.

- Den skal være så løs og luftig som mulig, men samtidig så stiv at den holder formen. Unntaket er når du skal lage bløtkake eller dekorere med kremsprøyte. Da må kremen være så stiv at den kan bære tyngden av bunnen, forklarer Sætre.

KALD: - Fløten må være helt kald, sier Kristine Ilstad fra bloggen Det Søte Liv. Foto: Christina Børding
KALD: - Fløten må være helt kald, sier Kristine Ilstad fra bloggen Det Søte Liv. Foto: Christina Børding Vis mer

Pisk gjerne for hånd

Skal du bare piske små mengder, kan du gjerne bruke en ballongvisp og piske kremen for hånd.

- Håndpisket krem får den aller fineste konsistensen, synes Elin Vatnar Nilsen.

Krem som skal blandes inn i fromasjer, vaniljekrem eller serveres til for eksempel varm eplekake, skal piskes «slapp». Krem som skal brukes i kremkaker og som pynt på en kake kan derimot piskes stivere, tipser hun.

Har kremen stått en stund i kjøleskapet, og falt litt sammen? Finn fram vispen og pisk den opp på nytt.

Hvor mye sukker?

Vil du ha litt sødme i kremen?

- Da er det bedre å bruke melis enn sukker, sier Kristine Ilstad.

Melis inneholder nemlig litt stivelse som gjør at kremen holder seg bedre sammenliknet med ved bruk av sukker.

«Fløten skal ideelt sett holde fire grader.» Sverre Sætre, konditor

Konditor Sverre Sætre forteller at han bruker rundt 2 spiseskjeer sukker til 1/3 liter fløte.

- Tilsett sukkeret litt av gangen under pisking, råder han.

Dersom han pisker krem til sjokolademousse, fromasjer og vanilje- og fruktkremer, pisker Sætre kremen uten sukker, fordi det allerede er nok sukker i oppskriften.

Fryser ikke kremkaker

Hvis festen er over og det er kremkake igjen, er det kanskje fristende å sette restene i fryseren, og på den måten ha kake på lur til neste kaffeslabberas? Ikke en god idé, synes Kristine Ilstad:

- Kremkaker er ferskvare og smaker aller best samme dag de er laget. Bortsett fra iskaker, pleier jeg ikke å fryse kaker som er fylt med pisket fløtekrem, fordi jeg synes at kremen kan bli litt kornete, og noen ganger rennende ved tining.

EKSPERTTIPS: - De fleste pisker kremen for lenge, har konditor Sverre Sætre inntrykk av. Foto: Morten Eik
EKSPERTTIPS: - De fleste pisker kremen for lenge, har konditor Sverre Sætre inntrykk av. Foto: Morten Eik Vis mer

Helt avgjørende er det uansett å oppbevare kaker som er fylt med krem riktig før servering:

- De bør absolutt stå i kjøleskapet helt fram til de skal settes på bordet, sier Ilstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

TAGGER

DEL ARTIKKELEN