Nå skal du lære deg å bake krumkaker! Vi tar det steg for steg. Oppskriften er så enkel, at du vil huske den for evig og alltid (se nedenfor).
De har en egen glød over seg, alle som behersker kunsten å lage krumkaker.
Jeg tror det kommer av at denne kunsten har vært forbeholdt noen få. I landsbygda, slik jeg ser det for meg, var det presten, smeden, legen og noen utvalgte kvinner som kunne lage krumkaker. (I enkelte bygder, var menn en del av krumkakemiljøet, men dette tilhørte sjeldenhetene).
Mystisk aura
Alle med viktige oppgaver til ulike faser i livet. Siden har de holdt det for seg, alle som holder på med krumkaker. De har holdt oss utenfor, hegnet om sitt.
At krumkaker har den mystiske bestemor-auraen, har gjort sitt til at mange kvier seg for å gyve løs på denne nydelige kaka. Og dessuten: Du må jo ha et krumkakejern.
Mysteriet om krumkakene
Det som før var vanskelig tilgjengelig, får du nå kjøpt for noen hundrelapper. Og den lille dingsen? Jo, det er bare for å gi det formen. For, det blir jo ikke krumkaker uten av de krummes!
Du som lager krumkaker vil også merke noe underlig: Sakte, men sikkert opparbeider du deg kred hos den eldre garde. En slik status er jammen gull verdt. Når ryktene om dine at det bare er få krumkaker igjen, vil det oppstå et julekaos du ikke har opplevd før. Så, vær beredt! Det kan bli flere krumkakebakerunder.
- Ta bare 40 sekunder
Før du begynner: Vit at krumkaker stivner på omtrent 30 sekunder. Det betyr at fra de er ferdig stekt, har du ikke mye tid til å gi dem sin endelige form.
Og en ting til: Det tar jo bare 40 sekunder å steke en krumkake. Sånn omtrent.
Og bare for ordens skyld: Jo tynnere du klarer å lage krumkakene, desto høyere stjerne får du i krumkakemiljøet. Er det første gang du prøver deg, så blir de kanskje tykkere enn de har sett før. Men, øvelse gjør mester - og de tykker er gode, de også!
Oppskrift:
2 egg
100 gram mel
100 gram sukker
100 g smør
1 ts kardemomme
Lyst til å diskutere?