Glem smør i poteten: - Prøv heller nøttetrikset

Glem smør i poteten: - Prøv heller nøttetrikset

Glem smør i poteten: - Prøv heller nøttetrikset


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Det er ikke mye som skal til for å gjøre potetene til en hel middag.
Glem smør i poteten: - Prøv heller nøttetrikset

Det er januar, det er kaldt og du er ganske blakk. Men, mat må du ha!

Da er det godt at poteter finnes. De ligger der, trofaste og rause, til glede for alle oss juleblakke. De er billige, mettende og representerer en trygg og lun havn i le fra være og vind.

En potet kan bli en hel, liten middag. Ja, med noen små triks kan det til og med bli en liten hverdagsfest - på sparebluss. Bakte poteter trives også i rollen som tilbehør. For eksempel til stekt fisk eller kjøtt (sjekk Brimis fiskekaker!).

Bakte poteter: Hvor lang tid?

Bakte poteter tar lang tid, men til gjengjeld krever dem nesten ingen innsats fra deg. Mange pensler dem med olje først, men det er slett ikke nødvendig. I prinsippet kan du rett og slett legge poteter inn i en varm ovn og vente en times tid.

Hvor lenge poteten bakes i ovnen?

Beregn en time på store poteter.

Hvor varm skal ovnen være?

220 grader er passe.

Men, her er det viktig å sjekke underveis. Det varierer fra ovn til ovn. Og dessuten vil ulike størrelser på potetene avgjøre hvor lenge de skal bakes. Kjenn etter med en gaffel - du kjenner fort om det er for mye motstand om potetene ikke er ferdige.

Slik baker du poteter i ovnen

Dersom du vil ha sprøtt skall, så er det lurt å pensle potetene med litt olje før du setter dem i ovnen. (Det er ikke nødvendig dersom du ikke vil skal spise skallet).

Skal man lage et kryss i potetene før de bakes? Poenget med dette krysset er at skallet ikke skal blåse seg opp og skape en liten eksplosjon. Det kan jo skje, men det er svært sjelden.

Ovnen trenger ikke være varm før du setter inn potetene. Og du kan godt bake mange poteter samtidig.

Er du kav blakk, kan litt smeltet smør gjøre susen. I så fall vil jeg anbefale å brune smøret først: Smelt smøret i en stekepanne, og la det bruse ferdig før du bruker nesa til å bestemme når det lukter helt, helt nydelig. Dette kan du øse over en nybakt potet når du åpner den.

Her har jeg samlet tre enkle idéer. Prøv nøttetrikset! Det enkleste er nemlig å blande rømme og pistasjenøtter.

En miks av fetaost og koriander blir også veldig godt. Og så er det ikke til å komme bort fra at bearnés er verdens beste saus - også på bakte poteter! (Og dere, det er slik det staves, bearnés).

Bearnés

3 eggeplommer

250 g smør, smeltet

1 ss estragon

1 sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 dl hvitvin, evt

Finhakk sjalottløken og hvitløk. Stek gyllent i smør. Ha i hvitvin og estragon. La det koke inn til et par spiseskjeer.

Pisk eggeplommene kraftig med tre spiseskjeer vann over vannbad (når du får dreisen på det kan du bruke en kjele rett på kokeplaten).

Når eggeplommene har fått litt volum, hell i litt og litt av smøret og pisk det godt inn. Ha i den innkokte vinen (noen siler ut løken, det er ikke nødvendig). Pass på! Blir det for varmt, vil eggene koagulere og bli til eggerøre.

Fetaost og koriander

1 glass fetaost i olje

3 ss mandler i skvier

1 bunt koriander

1/2 sitron

Bland sammen fetaost, mandler, finhakket koriander og litt sitronskall. Smak til med sitronsaft.

Rømmeblanding

1 beger rømme

2 ss pistasjenøtter

gressløk

Knus et fedd hvitløk og bland med rømmen. Vend inn hakkede pistasjnøtter. Hakk gressløk og dryss over ved servering.

BAKTE POTETER: Begynne med poteter, olje en kniv og en pensel.
BAKTE POTETER: Begynne med poteter, olje en kniv og en pensel. Vis mer
BAKTE POTETER: Skjær et kryss i potetene om du vil være sikker på at skallet ikke skal sprekke i ovnen.
BAKTE POTETER: Skjær et kryss i potetene om du vil være sikker på at skallet ikke skal sprekke i ovnen. Vis mer
BAKTE POTETER: Pensle potetene med olje om du vil ha sprøtt skall.
BAKTE POTETER: Pensle potetene med olje om du vil ha sprøtt skall. Vis mer
BAKTE POTETER: Det du trenger til tre varianter på bakte poteter er eggeplommer, olje, sjalottløk, estragon, hvitløk, smør, koriander, fetaost, sitron, mandler, pistasjenøtter, rømme og gressløk.
BAKTE POTETER: Det du trenger til tre varianter på bakte poteter er eggeplommer, olje, sjalottløk, estragon, hvitløk, smør, koriander, fetaost, sitron, mandler, pistasjenøtter, rømme og gressløk. Vis mer
BAKTE POTETER: Det blir fort en fest om tilbehøret til potetene er godt!
BAKTE POTETER: Det blir fort en fest om tilbehøret til potetene er godt! Vis mer

TAGGER

DEL ARTIKKELEN