Lammepåske

Lammepåske


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Slik lager du påskas beste lammestek - og sjekk vinanbefalingene.

- Det er en myte at man skal sette lammesteken i ovnen før man går på skitur, da vil man ødelegge strukturen i kjøttet helt, sier Roger Sandvik, kjøkkensjef på Grand Cafe i Oslo.

Kjøttet blir likevel best om du gir det et par-tre timer i ovnen.

Bruk et steketermometer for å få perfekt stekt kjøtt.

Sandvik anbefaler å ta ut lammet ved 62-63 grader, og så la det hvile i ti-15 minutter før du skjærer det opp. Slik får du perfekt stekt lam, som er lett lyserosa i midten.

Under deler han sin beste oppskrift på lammelår.

Velg det beste stykket:

Det hjelper likevel fint lite hvor bra du tilbereder lammet om du har et dårlig kjøttstykke. Det kan være vanskelig å se hvordan kjøttstykkene er i butikk, men Sandvik har likevel noen gode tips.

  • Lammestek er utbeinet lårkjøtt, men sjekk gjerne pakken. Noen er av bog eller andre stykningsdeler, og disse trenger en litt annen steketid.
  • Se på fargen, du vil ikke ha for dyprødt kjøtt og fettet skal være hvitt. Eldre dyr har gulere fett.
  • Er det mye væske i posen kan det tyde på at kjøttet har vært fryst, og det kan påvirke strukturen negativt.
  • Er steken surret skal fettet være på utsiden.
  • Ta gjerne kjøttet ut av kjøleskapet et par timer før du skal tilberede det.
  • Bein eller ikke bein? Kjøttet smaker best om det stekes med bein, men det kan være vanskelig å kontrollere temperaturen - og å skjære opp pent, om du ikke er vant til det.
  • Kjøper du lammelår med bein hos slakter - be slakteren fjerne issebeinet/mørbradbeinet for deg, da er det lettere å skjære opp.

Anbefaler spansk vin

Sommelier på Grand Cafe, Ole Strangstadstuen Berg, foretrekker en medium til fyldig rødvin som er bløt og konsentrert til lam.

VINANBEFALINGER: Sommelier på Grand Cafe, Ole Strangstadstuen Berg, deler sine beste vinanbefalinger.
VINANBEFALINGER: Sommelier på Grand Cafe, Ole Strangstadstuen Berg, deler sine beste vinanbefalinger. Vis mer

- Mitt førstevalg her er en Spania, helst en Ribera del duero. De leverer førsteklasses viner til en fornuftig pris, sier han til Oppskrift.no.

Han foretrekker en litt fyldigere og strukturert vin som balanserer fedmen og rikheten til kjøttet. Og som gjenspeiler seg med krydderiene i retten.

Her er hans anbefalinger:

  • PSI 2016, Domino de Pingus 533 kr. (164601)
    En fyldig rødvin med mørke bær og massevis av krydderier. Bløt og elegant med fint lakrispreg på nesen. Laget av en dyktig dansk vinmaker på gamle vinstokker som gir en vin med god konsentrasjon.
  • Corimbo 2012, fra Bodegas La Horra 300 kr. (9803701)
    Frisk og lett utviklet Tempranillo med bløt frukt og runde tanniner. Aroma av mørke bær, bitter sjokolade og lær.
  • La Bruja de Rozas 2016, Comando G 244 kr. (3063601)
    Denne garnachaen fra Madrid er fin om man ønsker noe mer «moderne» og litt lettere i frukten. Fyldig, saftig vin med frisk syre. Rik stil av garnacha med en høy men balansert alkoholprosent.

Budsjettipset:

  • Douro tinto 2017, Botha Velha 157,90 kr. (10669201)
    For de som ønsker en bra vin til under 200 kr leverer João Silva e Sousa en veldig bra vin for pengene fra Douro i Portugal. En fruktdreven og tørr vin med veldig fin balanse.

Alkoholfritt:

  • Eple og Aronia 2012, Ringi Gård. 70kr. (106501)
    En eplemost med litt mer kraft og krydret smak.
ROSASTEKT: Prøv Roar Sandviks klassiske lammestek med smak av hvitløk og rosmarin.
ROSASTEKT: Prøv Roar Sandviks klassiske lammestek med smak av hvitløk og rosmarin. Vis mer

Klassisk lammestek med smak av hvitløk og rosmarin

(6 porsjoner)

  • 1 lammelår, utbeinet
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 hvitløkbåter
  • 4 stilker frisk rosmarin
  • 3 stilker persille

Ovnsbakte grønnsaker

  • 3 gulrot i staver
  • ½ sellerirot
  • ca. 10 mandelpoteter
  • 2 løk
  • 1 klase småtomater
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • ½ ts nykvernet pepper
  • 150 g grønne bønner

Sjysaus

  • ca. 3 dl kraft fra steken
  • 1 dl fløte eller crème fraîche
  • 1 ss maisenna

Slik gjør du:

  • Finhakk hvitløk, rosmarin og persille.
  • Tørk kjøttet og fordel urteblandingen inn i kjøttet. Surr en bomullstråd rundt kjøttet.
  • Gni lammelåret inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer.
  • Legg steken i en langpanne og hell i 3 dl vannet. Fordel poteter og grønnsaker (unntatt bønner) rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og pepper.
  • Sett ved 125º. Når steketermometeret viser ca . 60º er steken rosa og ved 68° er den gjennomstekt. Ta ut steken, pakk inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter. Normal steketid for lammestek på ca. 1,5 kg er ca. 2–3 timer.
  • Sil kraften fra langpannen og hev temperaturen til 200°. Stek grønnsakene i ca. 15 minutter mens steken hviler.
  • Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen. Kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett litt fløte eller crème fraîche.
  • Kok bønnene i et par minutter i lettsaltet vann og bland med grønnsakene like før servering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

TAGGER

DEL ARTIKKELEN