Folk har fått helt dilla på dette julepålegget: - De kaller den kjøleskapets Love Actually

Folk har fått helt dilla på dette julepålegget: - De kaller den kjøleskapets Love Actually


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Lammerull er mer populært enn noensinne. Her ser du hvordan den lages.

En lammerull er mye enklere å lage enn det ser ut. Trinn-for-trinn-oppskriften finner du nedenfor.

De kaller den kjøleskapets Love Actually, så klassisk er lammerullen.

Om du kjøper lammerull i butikken, så virker det jo nærmest mystisk, ikke sant?

Søk i våre 5000 oppskrifter

Det første man stusser på er den underlige formen. Det ser egentlig ut som en mislykket rull. Altså en flatklemt rull.

Hvilket er nøyaktig hva en lammerull er.

Det begynner med en rull, og så setter du den i klem. Men, la oss ta alt fra begynnelsen!

Hva trenger du til å lage lammerull? Ikke mye. Du trenger

  • kjøtt
  • gelatinpulver
  • krydder (som regel salt, sukker, pepper, og ingefær)

Ja, og litt hyssing og et rent kjøkkenhåndkle. Selve klemmingen kan gjøre på flere måter:

En kjøttpresse

To plankebiter og noen tvinger

En stor bok og noe tungt (for eksempel flere bøker eller en diger bolle med vann etc).

Lammerull begynner med en lammeside

RULLESKINN TIL LAMMERULL: En lammeside kalles ofte et rulleskinn. Benene må fjernes først om du skal lage lammerull.
RULLESKINN TIL LAMMERULL: En lammeside kalles ofte et rulleskinn. Benene må fjernes først om du skal lage lammerull. Vis mer

En lammerull lages av en lammeside. En lammeside kalles ofte et rulleskinn eller lammeskinn. Jeg synes lammeskinn høres ut som noe man legger foran peisen, så det er enklere å akseptere rulleskinn. Særlig når det nettopp skal brukes til lammerull.

Strengt tatt er altså en lammerull en lammeside uten bein. Ofte fåes de bare frosne, men ettersom de er temmelig tynne, går det kjapt å tine dem. Noen timer er nok.

Om du bare får tak i lammerull med bein, så ikke fortvil. Det er temmelig enkelt å beine ut ei lammeside. Bare pass på at det ikke blir hull i selve skinnet (neida, det er ikke ødelagt med et lite hull heller!) Skjær lange snitt ned langs sidene på hvert bein.Få kniven på undersiden av beinet og løsne det fra kjøttet (høres vanskeligere enn egentlig er). Når alle bein er fjernet, kan du glede deg til resten.

Mer kjøtt i lammerullen

Det er ikke nok kjøtt på et rulleskinn til å lage en lammerull. Derfor må vi spe på med mer kjøtt. Det er helt ok å bruke lammebog (som regel billigst), men hva som helst duger. (Man kan såvisst fylle det med annet kjøtt, men da er det ikke lenger en lammerull vi har å gjøre det).

Krydder i lammerull

Det aller vanligste er å bruke ingefær. Tørket ingefær (i pulverform) sammen med salt og pepper (og kanskje litt sukker) utgjør som regel krydderpaletten.

Finhakket løk eller sjalottløk brukes også. Hvitløk kan man sagtens også forestille seg.

Det er heller ikke uvanlig å bruke andre tørkede krydre som allehånde, muskat og nellik. Det er ikke vanlig, men tørket sopp virker som en strålende idé. Fennikelfrø, timian, estragon og mynte gir en litt annet smaksprofil, men de mange vil tenke på det som uvant til jul.

Det er selvsagt rom for å eksperimentere. Å bruke rosmarin er ikke spesielt originalt når det kommer til lam, for eksempel. Bruk gjerne tørket rosmarin, men frisk rosmarin kan også brukes dersom du planlegger å spise lammerullen i løpet av en ukes tid. Det samme gjelder om du vil bruke frisk timian, estragon, mynte eller for eksemplel pesto.

Laurbærglad kan også brukes som et tørt krydder dersom man kjører det til et pulver (gjerne sammen med andre krydderier). En enklere variant er å ha laurbærblad i kokevannet.

Slik henger det sammen - gelatin

Å få kjøttet til å henge sammen er ingen heksekunst, så lenge man har gelatin. Pulver er det desidert mest hendige å bruke. Om man blander sammen alle krydderiene med gelatinpulver og knar det godt sammen med det kjøttet som skal inni lammerullen, så blir det å lage sitt eget lammepålegg en temmelig grei operasjon.

Hvordan klemme lammerullen?

Formen til lammerullen presses sammen. Det er laget egne presser til formålet. De består av en bunnplate og en topp-plate med tvinger i hver endte som skives kjøttet sammen.

Har man ikke tilgang på en slik presse, går det ann å legge kjøttet mellom to fjøler og noe tungt på toppen. De kan være en kjele som kan fylles med vann. I så fall må man finne en måte å gjøre det stødtig på. Alternativt kan man bruke tvinger (slike man vanligvis bruker i verkstedet, og som ikke koster mange kroner om man vil kjøpe et par stykker).

Må den ligge i saltlake?

Nei, en lammerull må ikke ligge i saltlake. Poenget med saltlaken er først og fremst at lammerullen vil holde seg lenger.

Lager man en svak saltlake (60 gram salt per liter) og lar kjøttet ligge i den i omtrent et døgn, vil den holde lenger.

I denne videoen viser vi hvordan en lammerull lages fra bunnen. Du kan se oppskriften her https://www.oppskrift.no/oppskrift/lammerull-slik-lager-du-det-fra-bunnen Vis mer
1. Her er det du trenger for å lage en lammerull fra bunnen: En lammeside, ekstra lammekjøtt og en teskje av ingrediens: salt, sukker, gelatinpulver, pepper og ingefær. I tillegg trenger du hyssing, et kjøkkenhåndkle - samt en stor kjele og noe å presse med.
1. Her er det du trenger for å lage en lammerull fra bunnen: En lammeside, ekstra lammekjøtt og en teskje av ingrediens: salt, sukker, gelatinpulver, pepper og ingefær. I tillegg trenger du hyssing, et kjøkkenhåndkle - samt en stor kjele og noe å presse med. Vis mer
Om det er bein på kjøttet må de fjernes.
Om det er bein på kjøttet må de fjernes. Vis mer
Bland sammen alle krydderne og gelatinpulveret.
Bland sammen alle krydderne og gelatinpulveret. Vis mer
Skal du bruke friske urter, så bør man vite at kjøttet skal spises innen rimelig tid.
Skal du bruke friske urter, så bør man vite at kjøttet skal spises innen rimelig tid. Vis mer
Ha kjøttet som skal inni rullen på lammesiden.
Ha kjøttet som skal inni rullen på lammesiden. Vis mer
Ha på krydderblandingen og kna godt.
Ha på krydderblandingen og kna godt. Vis mer
Rull det sammen. Fest eventuelt midlertidig med tannpirker, fyrstikk eller liknende.
Rull det sammen. Fest eventuelt midlertidig med tannpirker, fyrstikk eller liknende. Vis mer
Rullen er klar til å bindes opp.
Rullen er klar til å bindes opp. Vis mer
Begynn å knyte i enden med mest kjøtt. Bind så i motsatt ende. (Vanlige kjerring-knuter funker fint!)
Begynn å knyte i enden med mest kjøtt. Bind så i motsatt ende. (Vanlige kjerring-knuter funker fint!) Vis mer
Bind slik at lammerullen blir passe jevn.
Bind slik at lammerullen blir passe jevn. Vis mer
Pakk dette inn i et kjøkkenhåndkle.
Pakk dette inn i et kjøkkenhåndkle. Vis mer
Knyt sammen i begge ender.
Knyt sammen i begge ender. Vis mer
La det trekke i 1,5-2 timer på omtrent 90 grader. (Det kan også koke).
La det trekke i 1,5-2 timer på omtrent 90 grader. (Det kan også koke). Vis mer
Legg kjøttet i press i en kjøttpresse.
Legg kjøttet i press i en kjøttpresse. Vis mer
Du kan også bruke to plankebiter og et par tvinger. Etter en natt (eller omtrent 12 timer) er kjøttet ferdig. Det kan også legges i en saltlake (se ovenfor) om du tenker at det skal holde seg lenger. En lammerull (uten saltlake) bør holde seg minst ei uke.
Du kan også bruke to plankebiter og et par tvinger. Etter en natt (eller omtrent 12 timer) er kjøttet ferdig. Det kan også legges i en saltlake (se ovenfor) om du tenker at det skal holde seg lenger. En lammerull (uten saltlake) bør holde seg minst ei uke. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

TAGGER

DEL ARTIKKELEN