sardin

sardin

sardin

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Nord-Europa

    Næringsinnhold

      PER 100G
      Kcal
      201
      Proteiner
      24.6
      Fett
      11.6
      Karbohydrater
      0

    Norsk sesong

      Sardin er en liten sildefisk som sjelden blir større enn 20 centimeter. Den lever i store stimer langs kysten av Europa, fra Portugal og opp til Nordsjøen. Sardinen er viktig for fisket i Sør-Europa der det årlig fanges 300-400 000 tonn. Mye av fangsten spises fersk, det aller meste brukes til hermetikk. I norske farvann finner du sjelden sardiner.  Sardinen likner litt på sild, men har 3-5 striper nederst på gjellelokket. Ryggen er grønnaktig i motsetning til silda, som er blå.   Sardiner svømmer gjerne på 25-55 meters dyp om dagen og litt grunnere om natta, men kan påtreffes helt ned til 100 meter. Den lever hovedsaklig av små planktonkreps, fiskeegg og -larver. I nord gyter den to ganger i året, om våren og høsten. Hunnene produserer 50 000-60 000 egg som de slipper ut i de frie vannmassane. Bestanden i Middelhavet kan gyte hele året.