Trøffel

Trøffel

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Europa

    Næringsinnhold

      PER 100G
      Kcal
      284
      Proteiner
      9
      Fett
      0.7
      Karbohydrater
      73

    Norsk sesong

      Ekte trøfler er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser på røttene til visse tresorter. Noen av artene er matnyttige og blir ansett som en delikatesse. Disse kan være svært kostbare. Nesten all trøffel som omsettes kommer fra Italia og Frankrike. I Norge vokser arten hjortetrøffel Tuber rufum, som ikke har stor matverdi. I Mellom- og Sør-Europa kan prisen på en god trøffel komme opp i 30 000 kroner per kilo. De to mest eksklusive artene er sort Périgord-trøffel (Tuber melanosporum) og italiensk hvit trøffel (Tuber magnatum). Førstnevnte sort vokser eksklusivt på røtter av eiketrær. Sistnevnte, som vokser på røttene til flere tresorter, satte rekord da en kasinoeier fra Macao, Stanley Ho, i desember 2007 betalte $330 000 for en 1,5 kg tung hvit trøffel funnet i nærheten av Pisa i Italia. For å finne trøfler brukes såkalte trøffelhunder som er trent opp til formålet. Tidligere var det også vanlig å bruke griser, siden disse dyrene har en utpreget forkjærlighet for kulinariske smaksopplevelser. En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halvmeter under jordoverflaten. I dag dyrkes det også trøfler flere steder i forskjellige kulturer.