Coq au vin
Coq au vin Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
40min
totalt
26t 40min

Coq au vin

nivå
Vanskelig
aktiv
40min
totalt
26t 40min

Coq au vin

GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid. 

Foto: Mette Randem

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (46 stemmer)
Denne oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet: Mord på menyen: Når livet gir deg hane og burgunder, lag coq au vin Det ideelle er å bruke en hane på noen år, men heldigvis finnes det alternativer. Denne oppskriften fungerer også fint med høner som man kan finne i frysedisken i dagligvarebutikker. Jeg har også en enklere oppskrift på kylling i vin. Vinen du bruker må være drikkbar – dårlig vin, blir dårlig smak. Det aller beste er en ung, fruktig pinot noir. Men det er ingen fordel å bruke hardt eiket, fin årgangsvin. Jeg fryser vinslanter jeg har til overs, så jeg ikke trenger å åpne en flaske ens ærend for dette. 

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1stk
Hane(stor, cirka to kilo, eller to små høns)
1flaske
Rødvin(eller mer)
1stk
4fedd
Hvitløk(hakket)
1stk
Timian(kvast)
1stk
Purreløk(hakket)
300g
Bacon(i biter)
3cl
Konjakk (Cognac)(eventuelt)
150g
Stjerneløk(skrelt)
20g
Steinsopp(tørket)
1stk
Persillerot(hakket)
2stk
Gulrot(hakket)
Tomatpuré(eventuelt)

SLIK GJØR DU

  1. Del hanen i biter. Det er ikke vanskelig, bare bruk en kraftig kniv: Skjær av lår og vinger, og del lårene i to. Skjær resten av hanen i seks biter. Det er fint at kjøttet sitter på beinet.

  2. Ha i en pose (ha posen i en bolle, i tilfelle posen blir lekk), og fyll på med vin, løk, hvitløk laurbærblad, pepperkorn, timian og purre. La ligge i kjøleskapet i en dag eller to, hvis du har tid. 

  3. Bland hvetemel, salt og pepper på en tallerken. 

  4. Varm smør i en stor gryte. Fisk opp hanebiter, vend dem i mel og brun i gryta sammen med bacon i minst ti minutter. Ha i konjakk og løk, sett fyr på og la brenne ut.

  5. Ha i resten av ingrediensene og restene av marinaden. Sett på lokk og la koke i to til tre timer, til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper, eventuelt også tomatpure.

  6. Hvis du har bra med tid, la gryta avkjøles over natta. Fjern fettlokket som danner seg. dette gir renere smak, og det gjør at kokevæsken trenger inn i hanekjøttet. Noen ganger liker jeg å ha i et glass fersk vin ti minutter før servering for å få tydeligere vinpreg. 

GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid. 

Foto: Mette Randem

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (46 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN