Dansk andestek
Dansk andestek Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
2t
totalt
3t

Dansk andestek

nivå
Lett
aktiv
2t
totalt
3t

Dansk andestek

En helstekt og gyllenbrun andestek fylt med eplebåter, svisker og urter er fristende julemat fra Danmark. Foto: Mette Møller

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3 (42 stemmer)
De siste årene har det kommet flere gode oppdrettere av and i Norge, og Charlotte anbefaler å prøve en tradisjonsrik dansk andestek i romjula. Server med gyllenbrune poteter og rødkål.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Brune poteter

1kg
Potet(små, kokte og skrelte )
100g
1stk
And(kjøttfull og feit)
3stk
15stk
Svisker(steinfrie)
1ts
Timian(tørket)
1ts
Rosmarin(tørket)
2ss
Smør(smeltet)
1klype(r)
1klype(r)

SLIK GJØR DU

  1. Bland sammen eplebåter, svisker, urter og litt pepper og fyll anda med dette. Gni den så inn med grovt salt og pepper. 

  2. Legg fuglen med brystet opp i ei langpanne. 

  3. Stek på 160 grader i rundt 2 timer. Hvis ønskelig kan skinnet sprøes litt opp på slutten av steketida under grillen, eller skru ovnen opp på 230 grader. 

  4. Ta ut den stekte anda, hell stekesjyen i en kjele og la det stå i 5 minutter til fettet legger seg på toppen. Strø 2 ss siktet mel oppå fettlaget og la melet trekke til seg fettet. 

  5. Kok deretter opp sausen under omrøring og smak til med salt, pepper, litt portvin og eventuelt litt fløte.

  6. Smelt sukkeret og la det bli karamellfarget. Tilsett smøret. 

  7. Ha i avrente kokte poteter, de kan godt være kalde. La potetene steke i karamellen i 5 minutter, vend dem forsiktig innimellom.

En helstekt og gyllenbrun andestek fylt med eplebåter, svisker og urter er fristende julemat fra Danmark. Foto: Mette Møller

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3 (42 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN