Fransk eplestang med aprikosglasur og ferskostkrem
Fransk eplestang med aprikosglasur og ferskostkrem Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
2t

Fransk eplestang med aprikosglasur og ferskostkrem

nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
2t

Fransk eplestang med aprikosglasur og ferskostkrem

VERDENS BESTE EPLEKAKE: Ifølge Bent Stiansen er dette verdens beste - og verdens enkleste - eplekake. 

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Gluten
Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (3 stemmer)
Jeg tør påstå at dette er verdens enkleste og beste eplekake. Bruk sterk varme når du steker kaken, det gir en karamellisert smak og utseende. 30 minutter etter steking er kaken best. Det går an å fryse kaken rå og steke den fra frossen tilstand. Bruk da fem minutter lengre steketid og 10 grader lavere temperatur. Vaniljekremen kan gjerne lages to dager før og oppbevares i kjøleskap. Aprikospuréen kan også lages i forkant.   Drikketips: Stiansen anbefaler et glass Sauternes, siden dette er en fransk epleterte!

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Eplestang

1pakke(r)
Butterdeig(Frossen)
8stk
Eple(Gjerne Golden delicious)
0.5dl

Ferskostkrem med lime

200g
Kremost(Ferskost, for eksempel Snøfrisk eller mascarpone)
2ts
Lime(Finrevet skall)

SLIK GJØR DU

  1. Varm en stekeovn til 210 grader varmluft. Tin butterdeigen og kjevle ut platene til fire strimler som er ca 30 centimeter lange og 12 centimeter brede.

  2. Pensle kantene med eggeplommer og legg en tynn butterdeigsstrimmel på hver side. Pensle strimlene med eggeplomme slik at de får en vakker brun gyllen farge ved steking.

  3. Ta den femte platen og kjevle ut på samme måte, men del denne i 8 lange, tynne strimler. Legg 4 utkjevlede butterdeigsplater på smurte stekebrett.

  4. Fordel vaniljekrem i midten av butterdeigsflakene.

  5. Dryss sukker over eplene. Stek eplestengene ved 210 grader varmluft i 25 minutter til de er pent brune og eplene er møre. Avkjøl eplestengene på en rist. 

  6. Kok opp 2 dl melk med sukker og en delt og utskrapet vaniljestang (frøene brukes også).

  7. Ha eggeplommer med maisennastivelse og ½ dl melk i en bolle og rør godt om slik at maisstivelsen blander seg godt inn i melken og eggeplommene. Spe den kokende vaniljemelken over eggeblandingen og rør godt om.

  8. Visp sammen ferskost, revet limeskall og limesaft til en myk krem. Stivpisk eggehviter med melis til en marengs.

  9. Vend marengsen med ferskosten til en luftig krem. Dryss på litt kakaopulver ved servering.

  10. Skrell alle eplene og stikk ut kjernehuset. Del hvert eple i to og skjær tynne skiver ned i eplet.

  11. Press med hånden på det oppskårede eplet slik at epleskivene legger seg litt over som veltede taksten.

  12. Legg halve epler på vaniljekremen og fyll hele platen med en lang rekke halve oppkuttede epler.

  13. Kjør aprikossyltetøy med vann i en håndmikser og pensle kakene med denne glasuren for å få god smak og et skinnende utseende. 

  14. Server gjerne kaken lun med ferskostkrem til. 

  15. Hell røren tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. Kok til kremen tykner og blir en deilig gul vaniljekrem.

  16. Kremen presses gjennom en sil. Dekk vaniljekremen med plastfolie og sett kaldt, gjerne over natten i kjøleskap.  

VERDENS BESTE EPLEKAKE: Ifølge Bent Stiansen er dette verdens beste - og verdens enkleste - eplekake. 

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Gluten
Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (3 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN