Helkornbrød
Helkornbrød
DETTE TRENGER DU
PERSONERDag 2
SLIK GJØR DU
(3 brød)
Legg helkornene i bløt i vannet natten over.
Tilsett kulturmelken og varm blandingen til den er fingervarm, 37°.
Smuldre gjæren i den lunkne blandingen. Ha i olje, sirup, salt, sammalt rug, sammalt hvete og havregryn.
Arbeid deigen godt sammen, helst i kjøkken-maskin. Underveis i proses- sen har du i hvetemel til deigen blir smidig og god. Ikke lag den for fast.
Dekk bakebollen med plast. La deigen heve på et lunt sted i ca. 45 min. eller til dobbel størrelse.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del deigen i tre like store emner. Elt emnene godt, eventuelt med litt mer mel.
Form emnene til brød. Legg dem i godt smurte former på 1 ½ liter. Dekk med plast lett penslet med olje. Etterhev brødene i 30–40 minutter.
Pensle brødene med vann.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Avkjøl på rist.