Helstekt kalkun med appelsinfyll
Helstekt kalkun med appelsinfyll Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
1t 40min
totalt
2t

Helstekt kalkun med appelsinfyll

nivå
Middels
aktiv
1t 40min
totalt
2t

Helstekt kalkun med appelsinfyll

Deilig julemiddag med godt tilbehør. Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Inneholder

Oppskrift

Vurdering

Det er ikke vanskelig å steke en hel kalkun, også smaker det så godt med alt det deilige tilbehøret.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Portvinsaus

3stk
Sjalottløk(finhakket)
8stk
Timian(8 stilker frisk timian)
4dl
Portvin(Eller Madeira)
3ss
Kraft(Kalvefond)
140g
Smør(mykt)
1klype(r)
1klype(r)
Svart pepper(nykvernet)

Rødkålskompott

2stk
2stk
Appelsin(saft og skall)
4ss
Rips(Ripsgelé)
3dl

SLIK GJØR DU

  1. Tin kalkunen i kjøleskap eller annet kjølig sted.

    Husk at det tar fra 2–3 døgn å tine en kalkun. Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus.

    Fyll kalkunen med løk, appelsiner i båter og hakket persille. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen.

    Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

    Legg kalkunen på rist over langpannen, eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak.

    Stek kalkunen i stekeovnen ved 160° i 1/2 time pr. kilo. En kalkun på 6 kilo trenger ca. 3 timers steketid. Etterfyll med vann om nødvendig. Hold kalkunen varm under folie og la den hvile ca. 15 minutter før oppskjæring.

    Oppdeling og servering av kalkun: Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs hele brystbenet på kalkunen. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca. 1/2 cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget.

    Ved annen gangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å servere en hel festpyntet kalkun.

    Kalkunen serveres med rødkål, rosenkål, kokte poteter og portvinsaus.

    Lag sausen. Surr løken blank i smør. Tilsett timian, hell på portvin eller Madeira og kok inn til det tykner.

    Tilsett kraft og fond og kok inn til det halve. Sil sausen.

    Pisk inn smøret i to-tre omganger rett før servering. Smak eventuelt til med mer kalvefond. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.

    Snitt rødkålen fint og riv eple grovt. Snitt vaniljestangen på langs og legg lagvis i en kjele. Ha i resten av ingrediensene og kok kålen mør i ca. 30 minutter.

    Ta ut vaniljestangen og smak kålen til med sukker eller eddik.

Deilig julemiddag med godt tilbehør. Foto: opplysningskontoret for egg og kjøtt

Inneholder

Oppskrift

Vurdering

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN