Helstekt kalkun med fløtesaus
Helstekt kalkun med fløtesaus Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
2t 30min
totalt
3t 10min

Helstekt kalkun med fløtesaus

nivå
Middels
aktiv
2t 30min
totalt
3t 10min

Helstekt kalkun med fløtesaus

Helstekt kalkun med ovnsbakte kvisttomater, rosenkål, grønnkål, hasselnøtter og hjemmelaget fløtesaus. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Gluten
Laktose

Oppskrift

Vurdering

1.3 (4 stemmer)
Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften får du garantert et smakfullt og saftig resultat. Unngå tørr kalkun ved å legge aluminiumsfolie over brystet den første timen i ovnen, og ha vann i langpannen under steking.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1stk
Kalkun(ca. 5 kg)
1.5ts
3dl

Fløtesaus

1stk
Kalkun(innmatpose fra kalkun)
2stk
1stk
2ss
Smør(til bruning)
2l
Vann(eller til det dekker)
1.5l
Kraft(kalkunkraft)
2dl
2ss
Gelé(portvinsgele eller ripsgele)
4dråpe(r)
0.5ts

Pynt

1boks(er)
Cherrytomat(ovnsbakte)
1pakke(r)

SLIK GJØR DU

  1. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i 2–3 døgn.

  2. Ta ut innmatposen. Denne er en god basis for saus, så ta vare på den. 

  3. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

  4. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.

  5. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180°. Beregn cirka en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

  6. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

  7. Rist nøtter i varm panne og gni av skallet med et tørt håndkle.

  8. Legg kvisttomater i en ildfast form, drypp over litt olivenolje og stek dem cirka 10 minutter ved 200° til de blir varme og nesten sprekker.

  9. Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel sharonfrukt, hasselnøtter uten skall, ovnsstekte tomater, kokt brokkoli, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.

  10. Skrell grønnsaker til kraften, og kutt dem i grove biter. Brun innmaten i en gryte med smør. Ha i oppkuttede grønnsaker og hell på vann til det dekker. La kraften trekke i cirka 2 timer.

  11. Sil kraften og mål opp hvor mye kraft du har kokt. Hell kraften tilbake i en kjele og kok opp.

  12. Spe eventuelt på med hønsebuljong utblandet i vann til du får riktig mengde.

  13. Bland hvetemel (maisenna og vann til en jevning og spe den i kraften. Kok sausen på svak varme i 15 minutter. 

  14. Ha i fløte og smak til med portvinsgele/ripsgelé, soyasaus, sukkerkulør, salt og pepper. 

  15. For å få ekstra god smak på sausen kan du tilsette litt stekesjy fra kalkunen. Kok da sausen i ytterligere noen minutter til du har en fyldig saus. Pisk eventuelt inn en spiseskje kaldt smør rett før servering. Det gir en blank og smakfull saus.

  16. Fyldig og god fløtesaus ferdig til servering.  

  17. For å få din egen «touch» på fløtesausen kan du for eksempel tilsette litt portvin, sennep, hvitløk, urter, eller noe annet du liker som smaksmessig passer godt til kalkun.

Helstekt kalkun med ovnsbakte kvisttomater, rosenkål, grønnkål, hasselnøtter og hjemmelaget fløtesaus. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Gluten
Laktose

Oppskrift

Vurdering

1.3 (4 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN