Helstekt kalkun med linsesalat
Helstekt kalkun med linsesalat Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
2t 30min

Helstekt kalkun med linsesalat

nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
2t 30min

Helstekt kalkun med linsesalat

HELSTEKT KALKUN: Fuglen som er i ferd med å ta over nyttårsaften. Prøv denne nydelige oppskriften på stekt kalkun med linsesalat.

Foto: matprat.no / Mari Svenningsen

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

5 (1 stemmer)
Helstekt kalkun er i god gang med å innta ledelsen som den mest populære retten på nyttårsaften. Og visst er det flott festmat! Linsesalaten kan du lage i god tid, og kalkunen klarer seg nesten selv i ovnen. Det gir deg tid til både å slappe av, og til å pynte til den store festen.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1stk
Kalkun(fem kilo)
100g
Smør(til pensling)
1.5ts
3dl

Linsesalat

500g
Linser(puylinser)
2pose(r)
Spinat(babyspinat)
0.5stk
Basilikum(potte, frisk)

Dressing

1ss
Sukker (farin)(eller honning)
3ss
Eplesidereddik(eventuelt rødvinseddik)
1ts
Salt(gjerne urtesalt)
1dl
Olivenolje(eller rapsolje)

SLIK GJØR DU

  1. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn. Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  2. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen. Hell vann i langpannen og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  3. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.
  4. Kok linsene i lettsaltet vann til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand, ca. 20 minutter. Mens linsene koker kan du rense granateplet, plukke ut kjernene og ha dem i en skål. Riv spinat og basilikum grovt.
  5. Visp sammen sennep, sukker/honning, eddik, hvitløk, salt og pepper og spe inn oljen. Hell av kokevannet på linsene og skyll dem raskt i kaldt vann. La dem renne godt av seg. Bland linsene med resten av ingrediensene og dressingen. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Dryss over biter av fetaost rett før servering.

HELSTEKT KALKUN: Fuglen som er i ferd med å ta over nyttårsaften. Prøv denne nydelige oppskriften på stekt kalkun med linsesalat.

Foto: matprat.no / Mari Svenningsen

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

5 (1 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN