Karamellglasert nyttårskalkun
Karamellglasert nyttårskalkun
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Tin kalkunen i kjøleskapet eller på et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn. I nødsfall kan man også tine kalkunen på kjøkkenbenken natten over. Når kalkunen er tint, skal innmatposen i kalkunen tas ut. Innmaten er god basis for koking av kraft til saus.
Bind lårene sammen ved beinknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Hell 3–4 dl vann i pannen for at ikke stekesjyen skal tørke ut under steking.
Sett kalkunen inn i stekeovnen ved 180° og la den steke i ½ time pr. kilo. Brun sukker til karamell i stekepanne. Tilsett vann og rør til det får sausekonsistens.
Ta kalkunen ut av ovnen ca. et kvarter før den er ferdig stekt og pensle den med karamellglasuren. Strø over mandelspon og sett den inn igjen i ovnen. Stek til mandlene er gylne og kalkunen ferdig stekt.
Lag sausen. Finhakk løk og stek den i smør i en kjele til den er blank. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen. Spe med kraft og madeira. Pisk godt og kok opp.
Tilsett soyasaus og smak sausen til med salt og pepper. La sausen trekke i ca. 10 minutter før den siles. Pisk inn 1–2 ss smør før servering så blir sausen blank.
Server med persillesurrede kokte poteter, madeirasaus grønnsaker etter smak og tyttebærgelé.