Karamellpai med kandisert nøttestrøssel og blåbær
Karamellpai med kandisert nøttestrøssel og blåbær
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Hakk raskt sammen ingrediensene til deigen. Trykk den ut i en avlang form, ca. 12 cm ganger 35 cm. Gjerne med løs kant. Prikk deigen lett og sett den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Sett ovnen på 200°. Stek paiskallet svakt gyllenbrunt på nederste rille i ovnen i 12–15 minutter. Ta den ut og avkjøl.
Mål opp fløte, sirup, sukker og vaniljesukker i en kjele. Kok karamellrøren til den holder 122°. Det tar 20–25 minutter. Har du ikke termometer, kan du dryppe litt av røren i kaldt vann. Kan du rulle massen til en kule, er karamellen ferdig.
Ta kjelen av varmen, og tilsett smøret i biter. Rør til det smelter og avkjøl.
Hakk nøttene grovt. Mål opp sukkeret og vann i stekepannen. Varm opp under omrøring til sukkeret smelter. La det koke ytterligere en stund til laken tykner til sirupskonsistens. Tilsett nøttehakket og smør og rør om. Varm ytterligere en stund under omrøring til nøttene er sprø og blanke. Hell dette ut på matpapir for å stivne.
Hell et lag av den avkjølte karamellen i bunnen av formen. Strø over blåbærene. Drypp over resten av fyllet.
La paien stivne i kjøleskapet i ca. 1 time.
Pynt paien med nøttestrøssel og ferske blåbær. Server med pisket krem.