Lammestek med potetkake
Lammestek med potetkake  Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
2t 30min
totalt
5t

Lammestek med potetkake

nivå
Middels
aktiv
2t 30min
totalt
5t

Lammestek med potetkake

Lammestek med sitron og friske urter, servert med potetkake og hjemmelaget sjysaus er en helt fantastisk rett å servere gjestene på høstmiddag Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Egg
Laktose

Oppskrift

Vurdering

2.7 (2 stemmer)
Herlig klassisk lammestek med smak av urter. Her er skanken skåret av steken, men stek gjerne et helt lår når du først skal steke lam.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Potetkake

8stk
Potet(store)
1stk
1klype(r)
1klype(r)
1ss
Smør(til steking)

Sjysaus

1stk
Løk(hakket)
3kvist
1ss
Kjøttbuljong(konsentrert kalvefond)
3dl
1klype(r)
1ss
Smør(kaldt )

Urtedekke

3ss
Kruspersille(hakket)
1ss
Timian(hakket)
1ss
Rosmarin(finhakket)
1stk
Sitron(skall)
2fedd
Hvitløk(hakket)
1klype(r)
1klype(r)
1stk

SLIK GJØR DU

  1. Sett ovnen på 125°. Tørk lammesteken og skjær av overflødig fett. Gni steken inn med salt, pepper og sitronsaft.

  2. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Termometeret må ikke treffe beinet.

  3. Legg steken i en langpanne eller ildfast form. Bland sammen urtene og rør med olje. La urte­blandingen stå og trekke mens lammet stekes.

  4. Stek kjøttet til det er rosa når termometeret viser 65° i kjernen og gjennomstekt ved 75°.

  5. Ta steken ut og pakk den godt inn i folie. La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp. Da får kjøttsaften satt seg.

  6. Lag potetkaken. Sett ovnen på 200º. Skrell og riv poteter og gulrøtter. Klem ut væsken. Bland eggeplommer og fløte sammen og tilsett salt og pepper.

  7. Smelt litt smør i en ildfast stekepanne og trykk ut blandingen. Stek først kaken ved middels varme på ovnen og snu den ved hjelp av et lokk eller stor tallerken. Stek på den andre siden og sett potetkaken i ovnen i ca. 10 minutter før servering.

  8. Sausen lager du ved å helle vin med løk og rosmarin og kraften fra steken i en panne. La det koke noen minutter. Tilsett kalvefond og 3 dl vann. La det småkloke noen minutter.

  9. Tilsett sitronsaft og smak til med salt. Jevn med maisenna som er rørt ut i litt kaldt vann. Sil sausen og smak til.

  10. Til slutt piskete 1 ss smør inn i sausen som serveres til steken.

Lammestek med sitron og friske urter, servert med potetkake og hjemmelaget sjysaus er en helt fantastisk rett å servere gjestene på høstmiddag Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Egg
Laktose

Oppskrift

Vurdering

2.7 (2 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN