Lammestek med potetkake
Lammestek med potetkake
DETTE TRENGER DU
PERSONERUrtedekke
SLIK GJØR DU
Sett ovnen på 125°. Tørk lammesteken og skjær av overflødig fett. Gni steken inn med salt, pepper og sitronsaft.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Termometeret må ikke treffe beinet.
Legg steken i en langpanne eller ildfast form. Bland sammen urtene og rør med olje. La urteblandingen stå og trekke mens lammet stekes.
Stek kjøttet til det er rosa når termometeret viser 65° i kjernen og gjennomstekt ved 75°.
Ta steken ut og pakk den godt inn i folie. La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp. Da får kjøttsaften satt seg.
Lag potetkaken. Sett ovnen på 200º. Skrell og riv poteter og gulrøtter. Klem ut væsken. Bland eggeplommer og fløte sammen og tilsett salt og pepper.
Smelt litt smør i en ildfast stekepanne og trykk ut blandingen. Stek først kaken ved middels varme på ovnen og snu den ved hjelp av et lokk eller stor tallerken. Stek på den andre siden og sett potetkaken i ovnen i ca. 10 minutter før servering.
Sausen lager du ved å helle vin med løk og rosmarin og kraften fra steken i en panne. La det koke noen minutter. Tilsett kalvefond og 3 dl vann. La det småkloke noen minutter.
Tilsett sitronsaft og smak til med salt. Jevn med maisenna som er rørt ut i litt kaldt vann. Sil sausen og smak til.
Til slutt piskete 1 ss smør inn i sausen som serveres til steken.