Langtidsbakt lammebog
Langtidsbakt lammebog Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
3t 20min

Langtidsbakt lammebog

nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
3t 20min

Langtidsbakt lammebog

LAMMEBOG: Et av Bent Stiansens favorittstykker på lammet. 

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Gluten
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (8 stemmer)
Ved siden av rosastekte lammekoteletter er bogen mitt favorittstykke på lammet. Når det blir utbenet, fylt og langtidskokt i en deilig buljong, smelter noe av fettet i kjøttet, og da frigjøres en utrolig god lammesmak som ytterligere forsterkes av steinsopp- og persillefyllet. - Dette er skikkelig kokkemat. Forberedelser:  Lammebogen kan benes ut dagen før og fylles med steinsopp og persille. Persillerøttene kan skrelles dagen før, kuttes i staver og oppbevares i vann.   Gresskarene kan syltes et par dager før, det samme kan pestoen til tomatene.  Drikketips:  Jeg elsker vin med god syre til lam, og Chianti Classico fra Toscana i Italia er min favoritt. For ikke å snakke om Brunello di Montalcino, som produseres litt lengre sør i Toscana. Spanske viner fra distriktene Priorat og Ribera del Duero fungerer også utmerket. Og franske Bordeaux lager jo de klassiske lammevinene. Der avgjør bare lommeboken din hvor dyrt det skal være.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Urtesjy

Kraft(Bruk kraften fra bakingen av bogen)
1ss
Rosmarin(Frisk)
1stk
Lammebog(Utbenet, 1-1,3 kg)
20g
Steinsopp(Tørket)
2dl
Bladpersille(Hakket)
0.5stk
1ts
Svart pepper(Kvernet)
1ss
Timian(Fersk)
1ss
Rosmarin(Fersk)
0.5stk

Ovnsstekte persillerøtter

1ts
2ss
Bladpersille(Finstrimlet)

Syltet gresskar

1dl
1ts
1ss
Chili(Skivet)
1ss
Pepperrot(Revet)

Gratinerte plommetomater

0.25bunt
Basilikum(Cirka en halv potte)
1skiver
Loff(Uten skorper)
0.5ts
Svart pepper(Kvernet)

SLIK GJØR DU

  1. Kjøp en hel lammebog og få slakteren til å bene den ut. Ta vare på bena.

  2. Varm ovnen til 220 grader varmluft (240 grader uten). Legg den utbenede bogen på skjærebrettet.

  3. Finhakk persille sammen emd tørket steinsopp, eller annen tørket sopp. 

  4. Fordel sopp og persille innvendig på bogen. Dryss med halvparten av salt og pepper. Rull bogen sammen til en stek, og bind den til en rull med bomullshyssing. 

  5. Finhakk fersk timian og rosmarin og rull steken i det, sammen med resterende salt og pepper. Legg lammebogen i et passende ildfast fat sammen med de utbeinede lammebeina. 

  6. Skjær sitronen i skiver og legg på lammebogen sammen med hvitløkskiver. Ha på hvitvin og buljong fra en terning og hell olivenolje over lammebogen.

  7. Sett fatet i ovnen ved 220 grader varmluft i 30 minutter til bruning.

  8. Etter 30 minutter dekkes fatet med lammebogen med aluminiumsfolie og ovnens varme reduseres til 150 grader. Stek lammebogen på den svake varmen i 1,5 timer til. 

  9. Når lammebogen er ferdigstekt, mør og saftig, siles sjyen over i en kjele - ta vare på til urtesjyen.

  10. Ta bogen ut av ovnen, og la den hvile i 20 minutter. Imens steker du grønnsaker og lager sjy.

  11. Skrell persillerøttene og del dem i båter på én centimeter. Bland dem med olivenolje, skivet hvitløk, sitronsaft, salt og kvernet sort pepper. Legg alt i et ildfast fat.

  12. Bak persillerøttene i ovnen ved 220 grader varmluft i 20 minutter - mens lammebogen hviler. 

  13. Skrell gresskarbiten og skjær bort det myke inni slik at du sitter igjen med et fast stykke gresskar. Del gresskaret i terninger på én x én centimeter. 

  14. Kok opp vann med eddik, sukker, salt, skivet chili og revet pepperrot. 

  15. Tilsett gresskarterningene og la dem koke i tre minutter.

  16. Ta kjelen til side og la gresskarene trekke i laken i minst en time. 

  17. Del tomatene i to på langs og legg dem i et ildfast fat. 

  18. Ha alle de andre ingrediensene til de gratinerte plommetomatene i en foodprosessor og kjør det til en pesto. Fordel pestoen over tomatene.

  19. Bak tomatene i ovnen i ti-tolv minutter, slik at de blir gylne og delikate. 
    (TIPS: Lager du tomatene for seg selv, sett ovnen opp til 240 grader.)

  20. Ta gryten med lammekraften fra bogen - og kok opp. La det koke til det er redusert til fire desiliter. 

  21. Rør ut maisstivelse i litt kaldt vann og jevn sjyen med blandingen.

  22. Smak til med salt og pepper. Tilsett finhakket timian og rosmarin ved servering.

  23. Skjær lammebogen i skiver, og server med sjy og garnityr.

LAMMEBOG: Et av Bent Stiansens favorittstykker på lammet. 

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Gluten
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (8 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN