Pinnekjøtt med rotmos og vossakorv Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
3t
totalt
3t 20min

Pinnekjøtt med rotmos og vossakorv

nivå
Lett
aktiv
3t
totalt
3t 20min

Pinnekjøtt med rotmos og vossakorv

Pinnekjøtt og vossakorv med rotmos av kålrot, gulrot, potet og kremfløte. Server med varme mandelpoteter. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

3.2 (17 stemmer)
Pinnekjøtt eller lammeribbe er den vanligste julematen på Vestlandet, men har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene salting og tørking.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

SLIK GJØR DU

  1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i cirka 30 timer, la det stå i romtemperatur.

  2. Når pinnekjøttet vannes ut, får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning.
    I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da cirka 600 gram pr. porsjon.

  3. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i cirka 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.

  4. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.

  5. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.

  6. Server gjerne pinnekjøttet rykende varmt på varme tallerkener med kokte mandelpoteter, Gulløye eller Ringerikspoteter, rotmos og kokesjyen fra pinnekjøttet.

Pinnekjøtt og vossakorv med rotmos av kålrot, gulrot, potet og kremfløte. Server med varme mandelpoteter. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

3.2 (17 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN