Tiramisu blomsterpotte Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
1t 15min

Tiramisu blomsterpotte

nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
1t 15min

Tiramisu blomsterpotte

Deilig smak av tiramisu skjuler seg i blomsterpotta. Foto: Mette Møller

Inneholder

Egg
Laktose
Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3 (8 stemmer)
Det ser ut som jord og urter i potte, men «jorda» er mørk og hvit sjokolade og under den ligger deilige lag av mascarponekrem og kjeks dynket med fersk kaffe og Marsala. Denne desserten er inspirert av den britiske kjendiskokken Heston Blumenthal.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Krem og bunn

3stk
Egg(store)
1.5g
Gelatin(lagt i kaldt vann til de er myke)
15stk
Savoiardikjeks (fingerkjeks)(eller spongefingers)
150g
Kaffe(sterk nybrygget V60)
1dl
Marsala(blandet med kaffen, kan sløyfes)
1bunt

Sjokoladejord

75ml
Vann(kaldt)
80g
Mørk sjokolade(60%, hakket)

Videre trenger du

20g
Kakaopulver(gjerne valrhona)
0.5ts

SLIK GJØR DU

  1. Kok opp vann og sukker i en liten kjele. Bruk et termometer og kok til laken er 135 grader, eller til kanten av laken begynner å bli lysebrun.

  2. Ta kjelen av varmen og ha i sjokoladen med en gang. Visp sammen til væsken er helt krystallisert. Kjøl ned på et bakepapir.

  3. Sett ovnen på 190 grader. Legg den hvite sjokoladen på et brett med bakepapir. Sett brettet inn i ovnen i 15 minutter. Etter 5 minutter må du røre i sjokoladen en gang iblant, til den er helt karamellisert. Kjøl ned og hakk opp.

  4. Bland sammen den krystalliserte sjokoladen, den hvite karamelliserte og kakao, salt og hasselnøttoljen. Du kan også blande i hakkede hasselnøtter hvis du ønsker det.

  5. Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Pisk så inn mascarpone, og vend alt inn i pisket krem. Klem ut vannet av gelatinen. Smelt gelatinen i en spiseskje av Marsalaen. Smak kremen til med Marsala.

  6. Bland kaffe og 1 dl Marsala. Dypp kjeksen i kaffen, så den akkurat trekker igjennom rett før servering.

  7. Legg kjeksen i bunnen av blomsterpotta. Fyll på med krem, og godt med "sjokoladejord" på toppen.

  8. En fin stilk mynte stikkes ned i «sjokoladejorda» i hver potte — og desserten serveres. Du kan selvfølgelig lage denne desserten i noen annet enn små blomsterpotter, smaken er uansett fantastisk!

Deilig smak av tiramisu skjuler seg i blomsterpotta. Foto: Mette Møller

Inneholder

Egg
Laktose
Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3 (8 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN