Viestads lammestek med appelsin og rosmarin Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
30min
totalt
5t 30min

Viestads lammestek med appelsin og rosmarin

nivå
Lett
aktiv
30min
totalt
5t 30min

Viestads lammestek med appelsin og rosmarin

SMAK AV PÅSKE: Ingenting er som lam i påsken. Det blir enda bedre med appelsin og rosmarin i.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (97 stemmer)
Det beste er å bruke en hel lammesteik med bein. Viestad er mindre glad i surret steik, for den blir lettere tørr. Hvis det likevel er det du ender opp med, husk å gni inn alle kriker og kroker (også innenfor nettet den er surret i) med urtesmøret.   Steketemperaturen varierer fra ovn til ovn, og avhengig av om du har rukket å temperere kjøttet før du baker det. Planlegg god tid. Hvis det blir ferdig før du skal servere, kan du oppbevare det i stekeovnen ved 70 grader.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER
2stk
Appelsin(helst økologisk)
100g
Smør(romtemperert)
1kg
Rotgrønnsaker(ulike typer)

SLIK GJØR DU

  1. Riv skallet på en av appelsinene. Få bare med den gule delen av skallet. Det hvite er bittert. Del den i 2. (Hvis den ikke er økologisk, børst den først under lunka vann.)

  2. Gni inn kjøttet med salt og saften fra appelsinen, og la ligge i romtemperatur i 3-4 timer med de utpressede appelsinhalvene oppå. (Det er mye lettere å få et bra resultat når kjøttet holder 20 grader når du setter det i ovnen enn når det er 5.)

  3. Forvarm ovnen til 220 grader. (Ikke bruk varmluftsfunksjonen.)

  4. Bland appelsinskall, persille, hvitløk og smør. Gni inn lammesteken med halvparten av smøret.

  5. Del mandelpoteter i to, løken i båter og rotgrønnsakene i biter og ha i en langpanne.

  6. Legg lammesteken på en rist og ha langpannen med grønnsaker under. Bak i 20 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 62-65 grader. Bruk steketermometer! Det er veldig stor variasjon mellom ulike ovner, men i Viestads ovn tar det 1 time og 20 minutter. Han synes det er deilig at grønnsakene blir helt gjennomstekt, men hvis du synes de blir for mye stekt, kan du godt ta dem ut underveis.

  7. La kjøttet hvile utildekket i 20 minutter før du serverer.

SMAK AV PÅSKE: Ingenting er som lam i påsken. Det blir enda bedre med appelsin og rosmarin i.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (97 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN