Gjær

Gjær

Gjær

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Næringsinnhold

        PER 100G
        Kcal
        341
        Proteiner
        40.4
        Fett
        7.6
        Karbohydrater
        14.3

      Norsk sesong

        Gjær er mikroorganismer som spalter sukker til alkohol og karbondioksid. Brukes blant annet i baking, vinlegging og ølbrygging. Gjær er en levende, og som alt annet levende trenger gjærsoppen mat, vann og oksygen. I en deig får gjærsoppen mat fra stivelsen i melet, vann får den fra deigvæsken, og oksygen får den ved at deigen blir knadd. Gjær puster ut karbondioksid. Gassen gjør at deigen hever. Fersk gjær hever raskest, mens tørrgjær, som er gjær i pulverform med lang holdbarhet, trenger lenger tid. De har de samme egenskapene, men mange bakere opplever bedre resultat med den ferske gjæren.