nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
30min
Clambake
nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
30min
Clambake
Prinsippet er enkelt. Varme, tang og de ingrediensene du vil ha. Gjennomføringen krever ikke så veldig mye mer – men litt. Du må ta litt stilling til hva du ønsker å ha i clambaken, og hvor mye varme de trenger.
Jeg starter med å hive på de ingrediensene som trenger mye varme, og som godt kan bli litt brent – som paprika, løk, mais og poteter.
Det er godt med krabber. Dersom de er levende, er det mest skånsomt å drepe dem før du legger dem på bålet. De blir gode av å bli litt brent.
Kokte krabber trenger nesten ikke noe varme, så dem kan du legge på seinere. Blåskjell trenger minst varme, så dem legger jeg på til sist.
Server med brød, majones eller andre sauser og dipper, som harissamajones eller salsa verde.
Gode ingredienser i en clambake:
Paprika og chili – rett på glørne
Mais – helst med blader rundt
Poteter – enklest å bruke kokte poteter
Krabbe – rå eller kokte
Blåskjell og andre skjell
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Bygg et bål på stranden, godt unna brennbare omgivelser. Arranger steiner i og rundt bålet. Tenn bålet. Flytt steinene godt inn i bålet underveis.
Når det bare er glør igjen, legg på paprika, løk, kokte poteter, rå krabber. La brune i noen minutter. Det er fint at de blir litt brent på overflaten - det gir ofte god sødme - men vær forsiktig. Bruk gjerne en ildtang til å løfte dem ut av de varmeste områdene.
Hiv på et tynt lag med tang, og legg på blåskjell og eventuelt annen sjømat. Dekk med mer tang, og eventuelt også et lokk eller folie. La trekke til skjellene har begynt å åpne seg.
SMART: Ta ut skjellene etter hvert – hvis du skal vente til at alle har åpnet seg, vil en majoritet av dem være for mye kokt, små og rynkete.