Friterte soyaboller
Friterte soyaboller Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
5t

Friterte soyaboller

nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
5t

Friterte soyaboller

FRITERT: Friterte boller av soya er en fin variasjon på falaffel.

Foto: Mette Randem

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.8 (5 stemmer)
Deilige og sprø soyaboller. Jeg synes de er best når de lages med en blanding av tørkede og grønne friske (gjerne frosne) soyabønner. Smak til med så mye krydder du vil. Du må lage dem litt etter litt for at de skal få plass til å friteres skikkelig. Har du noen i husholdet som liker mer krydder, ha i mer og sterkere krydder etter hvert. Er dere ikke glad i sterk mat, kan du holde litt igjen på krydderet i oppskriften. Server med en yoghurtdressing bestående av matyoghurt, hvitløk, finhakket bakt paprika (fra boks er godt!), spisskummen, sitronsaft og olivenolje.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
200g
Soyabønner(Tørket)
200g
Soyabønner(Ferske eller frosne)
2ts
Koriander(Grovmalt (tørket))
0.5stk
Løk (kepaløk)(Finhakket)
2ss
Paprika(Finhakket)
Nøytral matolje(Til fritering)

SLIK GJØR DU

  1. Ha tørkede soyabønner i en gryte og dekk med vann.

  2. La stå og trekke så lenge du har tid til – den største effekten får du den første timen. 

  3. Kok opp og la småkoke i fem til 20 minutter. Ha i ferske (eller frosne) soyabønner og kok i tre–fire minutter.

  4. Hell av vannet. La renne av seg.

  5. Mos bønnene i en blender med litt vann – bare nok til at de lar seg mose. Press ut væske av bønnemassen. Dette gjør du enkelt ved å ha den i en metallsikt og la den renne av seg – men det tar tid – eller ved å ha i et osteklede og presse ut væsken. (Væsken du får er soyamelk, og kan brukes til alt fra frokostblanding til å lage egen tofu – hvis du liker slikt.)

  6. Krydre med rikelig med krydder, paprika, løk og salt. Smak til! Ha i litt hvetemel. Begynn med et par spiseskjeer. Det er meningen at blandingen skal holde sammen. 

  7.  Varm rikelig med olje i en frityrgryte eller i en vanlig gryte. Varm oljen til 175 grader. Har du ikke termometer, ha i en bit av en grønnsak og vent til det bobler energisk rundt den.

  8. Bruk en skje til å forme soyamassen til boller. De må henge sammen, om enn bare så vidt. Gjør de ikke det, vend inn mer mel. Friter soyabollene til de er sprø og deilige.

FRITERT: Friterte boller av soya er en fin variasjon på falaffel.

Foto: Mette Randem

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.8 (5 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN