Klassisk skreimølje
Klassisk skreimølje
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Skrubb godt langs ryggbenet på fiskeskivene slik at alt blod fjernes. Trekk av den mørke hinnen i buken. Legg fiskeskivene i kaldt vann i minst 30 minutter før de skal kokes.
Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett salt og kok opp. Legg i fiskeskivene, gi dem et raskt oppkok og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, 5–7 minutter avhengig av tykkelsen.
Kok rognen fra fisken mens fisken ligger i vann. Pakk rognen i matpapir og lag en «pakke» med bomullstråd. Kok opp vann, tilsett salt og pepper, legg rognen i og la den trekke til den er gjennomkokt, 20–30 minutter avhengig av tykkelsen.
Legg leveren fra fisken i kaldt vann i 10–15 minutter for å trekke ut eventuelt blod. Trekk av den tynne hinnen på leveren, da følger eventuelle små rundormer (kveis) med.
Mål opp kokevann fra fisken, tilsett eddik, pepper og laurbærblad. Riv opp leveren i mindre stykker og legg dem i kokevannet. La det trekke i ca. 10 minutter.
Server skreien på varme tallerkener med skiver av rogn, lever med litt av sjyen, poteter og gulrøtter. Det skal ikke være smeltet smør eller annen saus til skreimølje. Leveren med sjyen er sausen.