Klassisk skreimølje
Klassisk skreimølje Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
1t 15min

Klassisk skreimølje

nivå
Middels
aktiv
45min
totalt
1t 15min

Klassisk skreimølje

Skreirett som serveres med lever og rogn. Denne oppskriften er en klassiker, en viktig del av norsk matkultur. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Fisk

Oppskrift

Vurdering

Dette er den klassiske skreiretten, skiver av skrei kokt i godt saltet vann og servert med lever og rogn, gulrøtter og poteter.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Tilbehør

4stk
Gulrot(kokte)
4stk
Potet(kokte)
800g
Skrei(i skiver)
0.5dl
Salt(pr. liter vann)

Lever - bruk leveren fra fisken

2dl
Vann(kokevann fra fisken )

Rogn - bruk rognen fra fisken

1ss
Salt(pr. liter vann)

SLIK GJØR DU

  1. Skrubb godt langs ryggbenet på fiskeskivene slik at alt blod fjernes. Trekk av den mørke hinnen i buken. Legg fiskeskivene i kaldt vann i minst 30 minutter før de skal kokes.

  2. Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett salt og kok opp. Legg i fiskeskivene, gi dem et raskt oppkok og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, 5–7 minutter avhengig av tykkelsen.

  3. Kok rognen fra fisken mens fisken ligger i vann. Pakk rognen i matpapir og lag en «pakke» med bomullstråd. Kok opp vann, tilsett salt og pepper, legg rognen i og la den trekke til den er gjennomkokt, 20–30 minutter avhengig av tykkelsen.

  4. Legg leveren fra fisken i kaldt vann i 10–15 minutter for å trekke ut eventuelt blod. Trekk av den tynne hinnen på leveren, da følger eventuelle små rundormer (kveis) med.

  5. Mål opp kokevann fra fisken, tilsett eddik, pepper og laurbærblad. Riv opp leveren i mindre stykker og legg dem i kokevannet. La det trekke i ca. 10 minutter.

  6. Server skreien på varme tallerkener med skiver av rogn, lever med litt av sjyen, poteter og gulrøtter. Det skal ikke være smeltet smør eller annen saus til skreimølje. Leveren med sjyen er sausen.

Skreirett som serveres med lever og rogn. Denne oppskriften er en klassiker, en viktig del av norsk matkultur. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Fisk

Oppskrift

Vurdering

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN