Bagels
Bagels
SLIK GJØR DU
Løs gjæren i lunkent vann (ca. 30°) og tilsett sukker. La blandingen stå en halv times tid, til den hever.
Tilsett salt, olje og rugmel og deretter hvetemelet, litt av gangen. Elt deigen godt til den er glatt og smidig. La deigen heve ca. 1 time og 30 minutter.
Trill 10 lange pølser à 25–28 cm. Form dem til ringer på et melstrødd bord, og trykk endene godt sammen. La deigringene etterheve 30 minutter.
Kok opp vann i en stor kjele. Kok deigringene, 2–3 stykker av gangen, i 2 minutter, så de hever. Ta dem opp med en hullskje, og legg dem på bakepapir på to bakeplater.
Pensle med egg og dryss ev. med valmuefrø eller sesamfrø. Bak bagelene straks i en 225° varm ovn med varmluft i ca. 15 minutter, til de er pent gylne i fargen, og du får en hul lyd ved å banke på dem.
La bagelene avkjøle på en bakerist. Hvis de skal fryses, er det best å legge dem i fryseposer mens de ennå er lunkne.