Helstekt aprikosfylt kalkun med appelsinsaus
Helstekt aprikosfylt kalkun med appelsinsaus
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus.
Bind kalkunen opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved beinknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
Fyll kalkunen med aprikos, appelsin, eple og estragon. Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha ca. 3 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i ovnen ved 180° i ½ time pr. kilo. En kalkun på 5 kilo trenger dermed 2 ½ timers steketid.
Øs kraften, som har dannet seg i langpannen, over kalkunen under steking. For å sjekke om kalkunen er gjennomstekt, stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar væske ut er den ferdig. La kalkunen hvile
i 30 minutter før den skjæres opp.Sil stekesjyen fra langpannen. Finhakk løk og chili og stek det i smør til det blir blankt. Ha i sjy/kraft og appelsinjuice og la det koke inn til halv mengde. Tilsett crème fraîche og la det koke noen minutter til sausen tykner. Er den for tynn, kan du tilsette litt maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med revet appelsinskall, salt og kvernet pepper.
Skjær av endene på aspargesbønnene og kok i ca. 5 minutter i lett saltet vann. Avkjøles i kaldt vann.
Pynt kalkunen med frukt, nøtter og salvie. Server kalkun med kokte poteter, appelsinsaus, aspargesbønner og aprikosfyll.
Beregn 500/600 g kalkun pr. person. Husk at det tar 2-3 døgn å tine kalkun i kjøleskap
Saftigst kjøtt får du ved å steke fuglen bare til den er akkurat gjennomstekt, og ikke noe mer enn det.